Kadıneki Çeviri,

Siyasetin ön saflarında yer alan kadınlar: Sahrawi kadınlarının örgütlenme çalışmaları


El-Ejla Chejh Alla-02 Nis 2023

Sadece “Ben Sahra kadınıyım” dedikleri için dövülüyor, işkence görüyor ve tecavüze uğruyorlar... Sahrawi kadınları olarak savaşı desteklemesek de, çözüm bulmak için silahlı mücadeleyi destekliyoruz

Ulusal Sahrawi Kadın Birliği [Unión Nacional de Mujeres Saharauis - UNMS], Fas Ordusu tarafından işgal edilen Sahrawi topraklarındaki (Batı Cezayir'de bulunan) mülteci kamplarında ve diasporada yer alan kadınların oluşturduğu bir birliktir. Sahrawi kadınlarının bu kadar farklı yerlerde bulunmasının ve yaşamasının nedeni, bölgenin Fas Devleti tarafından işgal edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Sahrawi halkının çoğu ilerleyen Fas işgali nedeniyle yaşadıkları alanları 1975'te terk etti. Fas Ordusu’nun temel amacı, Sahrawi halkını köleleştirmekti. O zamanlar, sınırlı askeri kapasitemiz nedeniyle kendimizi güvensiz ve istikrarsız hissediyorduk.

Pek çok insan işgal altındaki bölgeyi terk etti, ancak bir an önce geri döneceklerini umdu. Geri dönüşümüz gerçekleşmedi ve bekleyiş halindeki tüm bu zamanı burada, mülteci kamplarında geçirdik.

Sahrawi kadınları için burada bir atmosfer yaratmak çok önemlidir, böylece burada geçirdikleri uzun süreden mustarip olmazlar ve insanları için yapabilecekleri hiçbir şey yokmuş gibi hissetmezler. Bu temelde kadınların yaşam koşullarına ayak uydurabilecekleri bir siyasal örgütlenme sağlamamız gerekiyor. UNMS tarafından yapılan bu siyasi ve sosyal çalışma, Fas işgalinden sadece bir yıl sonra başladı ve burada, 1975 yılında kadınlar tarafından sıfırdan inşa edilen mülteci kamplarında devam etti.

UNMS'de siyasi yaşam hakkında bir farkındalık yaratmaya ve kadınların siyasete katılımını sağlamaya çalışıyoruz. Kadına özgü toplumsal sorunların önüne geçmeye çalışıyoruz çünkü sorunu olmayan toplum yoktur. Kadınların karar verici konumda olacağını söylüyoruz. Aynı zamanda, kadınları kendi projeleri veya işbirlikçi projeler aracılığıyla kendi kendine yetmeye teşvik ediyoruz.

Kadınlar siyasetin ön saflarında

Politikayı iki şekilde yorumluyoruz; yerel ve uluslararası. Yerel düzeydeki yorumumuz, Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyeti’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu söylüyoruz. Buradan hareketle siyasette kadınlara yönelik bir bilince ihtiyacımız var. Bu farkındalık atmosferini nasıl yaratırız? Politik bir bilinç yayıyoruz ve aynı zamanda bunu uyguluyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz gelişme bu: Siyasi Cephe Genel Kabinesi’nde kadınların örgütlenmesi. Ayrıca parlamentoda temsilci kadınlarımız, bizi tanıyan ülkelerin kadın temsilcileri ve kadın büyükelçilerimiz var.

Sahra: Sadece barış

Uluslararası düzeyde, Sahrawi Davası hakkında paylaşımda bulunmak için kadınların mesajlarını daha fazla ortama göndermelerine yardımcı oluyoruz. Uluslararası kongrelere, konferanslara katılıyorlar ve bu uluslararası organizasyon ve derneklere üye olmalarına yardımcı oluyoruz. Umudumuz var, irademiz var ve bir gün bunu başaracağız. Cezayir topraklarında ve mülteci kamplarında yaptığımız tüm siyasi çalışmaları ve örgütlenmeleri kendi topraklarımızda daha da iyi uygulayacağız.

Barışçıl bir mücadele

Sahrawi halkı barışçıl bir doğaya sahiptir. Herhangi bir eylem planının barışçıl bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Çalışmalarımızla barışı yayıyoruz ve burada, mülteci kamplarında barış ve egemenlik için mücadele ediyoruz. Ayrıca işgal altındaki topraklarda Sahrawi kadın protestolarının tamamı barışçıl. Sahrawi kadınları tanınma, kültürlerini ve köklerini ifade etme hakları için mücadele ediyor.

Fas Devleti’nin Sahrawi kadınlarına uygulamaları ağır ve şiddet temelli oldu. Sadece “Ben Sahra kadınıyım” dedikleri için dövülüyor, işkence görüyor ve tecavüze uğruyorlar. Fas ordusundan adamlar onları saçlarından sürükleyip hapsediyor. Bu, barışçıl bir Sahrawi kadınına yaptıkları bir tür baskıdır.

İnsanlar bunu bilmiyor çünkü devletin tüm bu şiddeti haber yapmasına izin vermeyen devasa bir medya ablukası var. Hiçbir gazetecinin bölgeye girmesine izin verilmiyor ve yerel halk dışarıdan herhangi biriyle iletişim kurmakta büyük güçlük çekiyor.

Batı Sahra: Vatanımızdır

Bizi siyasi olarak istenmeyen bir şey yapmaya zorlamak istiyorlar; Bölgede özerk bir Fas Devleti kurulmasına izin vermek. Biz buna Sahrawi halkına işkence etmek ve kaynaklarımızı çalmak için yapılan yasa ihlalleri diyoruz. Gerçeğin gizlenmesidir.

Elimizdeki son çözüm savaşa başvurmak

Başlangıçta savaş vardı, ancak MINURSO'nun (Birleşmiş Milletler Batı Sahra'daki Referandum Misyonu) getirdiği koşullar altında durdu ve Fas Hükümeti bu koşullara uymadı, bu yüzden yeniden savaştayız.

Sahrawi halkı olarak Sahrawi Arap Demokratik Cumhuriyeti Siyasi Cephesi (Polisario Cephesi) tarafından temsil ediliyoruz. Savaşa dönüyoruz dediklerinde biz onları destekliyoruz çünkü bu koşullar altında savaş meşru bir haktır. Sahrawi kadınları olarak savaşı desteklemesek de, çözüm bulmak için silahlı mücadeleyi destekliyoruz. Bizim çözüm olarak bulduğumuz yol bu ve biz de bu yoldan gidiyoruz.

Kendi kaderimizi tayin hakkı, kendimiz için karar verme hakkı istiyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan ve elçisinden, ‘egemenlik hakkı’ olan bir halk olduğumuzu tanımasını istiyoruz. Ama sadece o kurumsal yoldan gitmek bizi haklarımıza götürmedi. 45 yılı aşkın süredir burada mülteci olarak yaşıyoruz ve Güvenlik Konseyi bize bir çözüm bulmadı. Bu gölge, işgal altındaki topraklardaki zulmün sonucudur.

El-Ejla Chejh Alla kimdir?

El-Ejla Chejh Alla (Ayla Chejh), Cezayir'deki mülteci kamplarında doğan Sahrawi bir kadındır. Sahrawi Kadınlar Ulusal Birliği'nin [Unión Nacional de Mujeres Saharauis - UNMS] üyesi ve yönetici ofisinde çalışan ve örgütün medya departmanı başkanıdır.

Arapçadan çeviren: Sara Anaya

*Çeviri: Jin Dergi

Kaynak: https://capiremov.org/en/analysis/women-at-the-forefront-of-politics-the-organizing-work-of-the-sahrawi-women/


Etiketler : Kadın Mücadelesi, Ortadoğu'da kadın mücadelesi, kadın, Sahrawi Kadınları, Batı Sahralı kadınlar,


...

El-Ejla Chejh Alla