Kadıneki Çeviri,

Meryem Ebu Dakka: Filistin'e dönüş yolculuğu


Capire-17 Ara 2023

Güneş ne zaman doğacak? Çığlık atmak ve dünyayı sesimle doldurmak istiyorum... Bu sessizliğe dayanamıyorum, herkes Filistin'e geri döneceğimi bilmeli. Saatler hareketsiz sonsuzluklar gibi geçiyordu ve annemin yüzü karşımdaydı ve gitmeme izin vermiyordu

Filistin'deki feminist hareketin öncülerinden olan Meryem Ebu Dakka, 15 yaşında esarete maruz kalan ilk Filistinli kadınlardan biriydi. Siyonist işgal tarafından takip edilmesine ve Filistin dışına sürülmesine rağmen, halkının davasını ve genç yaşta çalınan topraklarını geri alma hakkını hala taşıyor. Ancak mücadelesine devam etti.

İşgalci otorite tarafından işkence gören Filistin halkının sesini duyurmak için felsefe doktorasını tamamladı ve "Uzun süreli psikolojik ve fiziksel işkencenin serbest bırakılan kadın mahkumlar üzerindeki etkileri ve otobiyografi gerçekliğinden kadın mahkumlar üzerindeki psikolojik ve sosyal etki" de dahil olmak üzere birçok araştırma makalesi yazdı ve "Özgür Filistinli: Gerçeklik ve Umutlar Arasında Kadın Mahkumlar" ve "Filistin'de Kadınların Siyasi Katılımı" adlı kitapları yazdı ve Filistin üniversitelerinde birçok seminere katıldı. Ayrıca birçok uluslararası konferansta kadın ve erkek mahkûmları temsil etti.

Fransız feminist örgütler tarafından Filistinli kadınların hakları üzerine konferanslar vermek üzere Fransa'ya davet edildi ve Siyonist işgalin etkilerinden muzdarip oldu. Ancak Kasım ayında Fransa'ya vardıktan sonra Filistin'i savunduğu ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını kınadığı için tutuklandı.

13 Kasım'da Fransız Danıştayı kararı yayınladı. Fransız idari yargısı, İçişleri Bakanlığı'nın sınır dışı etme kararını askıya alan Paris İdare Mahkemesi'nin kararını iptal ederek, Fransa'dan sınır dışı edilmesine yeşil ışık yaktığı için bu karar kendisine karşı adil değildir. Danıştay kararla ilgili yorumunda, "İçişleri Bakanı'nın, İsrail'de sivilleri öldürmek gibi en iğrenç suçlamalarla itham edilen ve Fransa'daki varlığıyla devletin güvenliğini tehdit eden feminist aktivist Meryem Ebu Dakka'nın sınır dışı edilmesini askıya alan Paris İdare Mahkemesi hakiminin hata yaptığını iddia etme hakkına sahip olduğunu" söyledi. Bunun ardından serbest bırakıldı ve Mısır'a sınır dışı edildi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Dünya Kadın Yürüyüşü (WMW-MENA) bölgesi, dünyanın her yerinde kadınların haklarını savunmakta ve dünyadaki insan hakları yasalarını ihlal eden bu tür uygulamalara karşı ciddi bir duruş sergilenmesini talep etmenin yanı sıra görüşlerini ifade etme ve kendini savunma hakkını da savunmaktadır.

Dünyanın dört bir yanındaki Filistinlilere yapılan zulmü kınamak için, Capire'de Maryam'ın WMW-MENA'ya gönderdiği "Dönüş Yolculuğu" adlı yazısından bir alıntı yayınlıyoruz. "Dönüş Yolculuğu" şu anda yanında olan tek metin, çünkü tüm araştırmaları ve kitapları Gazze'deki evinde. Evi bombalandı ve tüm kitapları yakıldı. İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları hayatları, toplulukları, hafızayı ve tabandan gelen bilgiyi yok ediyor. Bunun derhal ve kalıcı olarak durdurulması, özgür ve egemen bir Filistin'e yol açılması gerekiyor.

Dönüş Yolculuğu

Romanlarda derler ki, hayaller gerçekleşmese de acı gerçekliğin acısını hafifletir. Güçsüzlük ve imkânsızlık hissini bastırır ve hayalperesti kaçmak istediği acı gerçeklikten kurtarır. Ama benim hayalim imkânsızın da ötesindeydi, çünkü iğrenç hapishanelerinden çıktıktan 24 saat sonra Siyonistlerin elleriyle sevgili vatanım Filistin'den söküldüm. Zihnim topraklarımdan hiç ayrılmadı ve 30 yıl boyunca sokaklarımızda, okulumda, evimde, mahallemde, arkadaşlarımın, yoldaşlarımın ve onların gençliğimizde işgalcilerin bize zulmettiği mahallelerde maruz kaldıkları her şeyin arasında, annemin ve babamın kollarında, kız ve erkek kardeşlerimin arasında, güzel ve acımasız anılarımın arasında dolaşmaya devam etti... Sık sık göz kapaklarımı sıkar, dağların dayanamadığı, beni taşıyan zorunlu

sığınma gerçeğinde yabancılaşma kâbusundan uyanmaya çalışırdım. Bir çocuk olarak, ailemden, vatanımdan ve sevdiklerimden uzakta, bilmediğim bir diyarda dolaşarak, yeni aile bağları ve arkadaşlar edinmek zorunda kalarak bu eziyete ve böylesine acımasız bir yolculuğa nasıl dayanabilirdim?

(...) Sık sık gözlerimden yaşlar akarak uyanıyordum... Tekrar uyumaktan ve başka bir kâbus görmekten korkuyordum. Sürgünde benimle kalan bazı arkadaşlarımı ziyarete gidiyorum; onlarla eğleniyorum. Birbirimizi teselli ediyoruz ve bana kazandırdıklarını asla unutmayacağım harika bir gece... Karşı sokağımda oturan bir arkadaşımın (Saleh Abu Anza) ailesine yaptığım ziyaretin sonunda, gece yarısı eve dönüyordum ve apartman kapımın önünde komşum Ümmü Ali'nin (Ali'nin annesi) -Golan'dan gelen Suriyeli göçmen bir aileden gelen ve şu anda Filistinliler gibi yabancılaşma, mültecilik ve diğer konularda tıpkı benim ailem gibi kriz yaşayan- endişeli bir sesle beni aradığını duydum: "Maryam, Ürdün'den kuzenin seni aradı mı? Hemen onu aramanı istiyor."

(...) 30 yıldır duyduğum en güzel ses... İçinden harika bir şarkı, sevgili vatanın kucağına dönüş şarkısı... Ailemin kucağına, annemin kucağına, zamanın eziyetleriyle ezilmiş, beni çocukluk anılarına geri götüren, sesler ve anlamlarla dolu bir ses. Masumiyet, olgunluk ve mücadele. Bu nasıl bir şey olacak? Geçmişi güzelliği ve masumiyetiyle kurtarabilecek miyim? Kalbim bu korkunç anı taşıyabilecek mi? Dilim "anne" kelimesini telaffuz edebilecek mi? Yeni gerçeklik nedir? Bu yeni gerçeklikte mücadelemi nasıl sürdüreceğim? Halkımız ve ailemiz beni tanıyacak mı? Beni nasıl tanıyacaklar? O kadar çok soru var ki... Güneş ne zaman doğacak? Çığlık atmak ve dünyayı sesimle doldurmak istiyorum... Bu sessizliğe dayanamıyorum, herkes Filistin'e geri döneceğimi bilmeli. Saatler hareketsiz sonsuzluklar gibi geçiyordu ve annemin yüzü karşımdaydı ve gitmeme izin vermiyordu. Kızgın kömürlerin üzerinde dönen biri gibi dönüp duruyordum...

(...) Ofisime gittim, kadınlar ofisine... Beni bekleyen iki kız kardeşle ve diğer kız kardeşlerle karşılaştım... Bağırdım: konuşun, gülün, mutlu olun! Filistin'e geri döneceğim! Ne dediğimi bilmiyorum, cevap vermeye yer bırakmayan kelimeleri karıştırarak... Ve sanki yalnızmışım gibi şarkı söylemek için sesimle hareket ediyordum... Yoldaşlarım ve kız kardeşlerim şaşırdılar ve yüzlerinde garip bir üzüntü hissettim... Ne diyorsun? Evet, sonunda Filistin'e geri dönüyorum... Ziyaret için izin aldım... Mesajı iletirken dengeli olmadığımı hissettim ve onların benim ailem haline gelen yoldaşlarım olduğunu ve sevinçlerine rağmen beni aniden ve önceden hiçbir açıklama yapmadan kaybetmenin onlar için zor olacağını unuttum... Bir an durdum ve sonra konuşma aslında başladı... Fikirlerimi açıkladım ve onları bilgilendirmek için liderlerle iletişim kurmaya başladım...

(...) Sabah Ürdün Köprüsü'ne doğru yola çıktım, yanımda [Filistin] içinden iki yoldaş vardı, biri Gazze'den (Magda Al-Saqqa) diğeri Batı Şeria'dan (Iman Assaf), gitmeden önce beklemelerini ve bana evimi göstermelerini istedim... Artık evimin nerede olduğunu bilmiyordum. Yolcu otobüsüyle Ürdün Köprüsü'ne gittik... Kalabalığa rağmen düşünceler içinde kaybolmuştum, kafamda bitmek bilmeyen sorular dönüyordu ve bana o gün köprüden Filistin polisinin sorumlu olacağı söylendi. Her türlü olasılığa karşı hazırlıklıydım. Bir dakika daha beklemeye tahammülüm yoktu... Ülkemin havası bedenime işliyor ve karşı koyamıyorum; kendimle hayalim arasında iki kelime arasında ince bir çizgi var -bu kelimelerden biri hayatımı cehenneme çevirirken diğeri cennete çevirecek: "hayır, güvenlik nedeniyle giremezsiniz" ya da diğeri, "evet, ülkeye girin!"

(...) Gazze ve Batı Şeria'ya giden yolcu araçları var ve herkes yolcuları arayıp gitmelerini bekliyor. Onlara öncelikle ikiz kız kardeşim ve yoldaşım Leyla Halid'i arayıp bindiğime dair güvence vermem gerektiğini söyledim. Çünkü ona geri döneceğimden emindi. (...) Daha sonra şoför bana hangi yöne gitmek istediğimi sordu, ben de ona önemli olanın beni ışık hızıyla sevgili köyüme götürmesi olduğunu söyledim. Ama ben deniz kenarından, Saraya Hapishanesi'nin yanından geçerek hapishanedeki kirli günlerimi hatırlamak ve ilk gerilla gruplarının geldiği okulumun (Al-Awda Okulu) yanından geçmek istiyordum... Ve nihayet evime. Şoför Halk Cephesi'nden bir yoldaşın kardeşi ve yanımızda El Fetihli kardeşler de vardı ve uzun ve geniş bir tartışma oldu: Oslo hakkında, geri dönüş hakkında ve genel durum hakkında. Gözlerim arabanın tekerleklerinin üzerinden geçtiği her bir kum tanesini inceliyordu. Gazze'den gelen kumu bir şişede saklardım ve sanki vatanımı yanımda taşıyormuşum gibi hayatım boyunca her yere yanımda götürürdüm.

(...) Birkaç saniye içinde tüm köyü karşımda buldum, sanki insanlar mahşer günü mezarlardan çıkmış gibiydi. Kimseyi tanıyamadım. Kimseyi tanıyamadım, sanki başım bulanıyordu. Zifiri karanlık aydınlığa dönüştü. Bütün evler aydınlandı... Büyük bir kalabalık. Her şeyden önce annemin yüzünü görmek istiyorum, demek zorunda kaldım onlara. Annemi görmek istiyorum. Benimle gel. Eve. (...) Yoldaşlarım Han Yunus şehrinde dönüşü kutlamak için şenlikler düzenlediler ve tüm kardeşlere, kız kardeşlere, arkadaşlara, yoldaşlara ve aileye davetiye gönderdiler... Erkekler, kadınlar ve gençler sahip oldukları en güzel parçaları giydiler. Her yerden yoldaşlar geldi ve kutlamanın yapıldığı yerde bir araya geldiler. (...) Festivalin sonunda bir konuşma yaparak yoldaşlarıma ve halkıma bu harika misafirperverlik için teşekkür ettim. Onlara diasporadaki yoldaşlarından ve halklarından selamlar gönderdim ve bir kez daha anavatanın bağrına dönmek, ülkemizi kadınların ve erkeklerin mücadelede ve onu inşa etmede eşit ortaklar olduğu demokratik bir ülkeye dönüştürürken, dönüş hayalimizi ve başkenti Kudüs-i Şerif olan bağımsız bir ülke hayalimizi gerçekleştirmek için mücadelemizi yeniden teyit etmek için sabırsızlandıklarını ifade ettim.

(...) İşgale karşı savaşmak için halkımın oğullarına ve kızlarına hizmet etmek konusunda temel endişelerim var. Bu konu yakınlaşmayı ve karşılıklı paylaşıma dayalı, olumsuz ya da bölücü olan her şeyi reddeden birleşik bir kültürü gerektiriyor. Cesur sektörümüzün maruz kaldığı boğucu koşullar ve işgalin suç teşkil eden uygulamaları nedeniyle büyük bir kültürel boşluk olduğunu hissettim. Gazze büyük bir hapishane. Bu durumdan çıkmak çok karmaşık ve bu durumda her şeyden kaçınmak bir kılavuz. Bu yüzden TV kanallarına, halka açık ve popüler seminerlere ve ortak bir dil bulmak ve gerçeğe ulaşmak için insanlarla sürekli toplantılara doğru yolculuğuma başladım - çünkü ayaklarımızı bireysel olarak değil, birlikte doğru yola sokmak istiyorum. Halkımızın harika ve cömert olduğunu ve sınır tanımadığını gördüm. Halkımızın mucizeler halkı olduğuna dair süregelen inancım teyit edildi ve sevgili halkımızın kalplerinde ve zihinlerinde sesime bir yankı bulmak kısa bir gayret ve çalışma dönemi aldı. Bilinçlerinin sesi, mucizeler yaratan bu kahraman halk için duyduğum gurur ve takdirin odak noktasıdır ve olmaya devam edecektir. Onlar yaşamı ve özgürlüğü hak ediyorlar ve güven içinde yaşayabilmek için saygın bir liderliği hak ediyorlar.

*Çeviri: Jin dergi ekibi

*Kaynak:https://capiremov.org/en/experience/maryam-abu-daqqa-the-return-journey-to-palestine/


Etiketler : Filistin, Filistinli kadınlar, Meryem Ebu Dakka,


...

Capire