Kadıneki Çeviri,

Leyla Xalid: İşgal altında bir halk için birlik bir silahtır


Capire-05 Kas 2023

"Biz Netanyahu'nun söylediklerinden korkmuyoruz, onlar korkuyorlar çünkü Filistinliler umutlu, hayallerini mücadele ederek gerçekleştirecekler."

Leyla Xalid, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) Merkez Komitesi üyesi ve şu anda mülteci olarak Ürdün'de yaşayan bir Filistinli.

Bu röportaj, Uluslararası Halk Meclisi tarafından Ekim 2023'te Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen İnsanlığın İkilemleri Uluslararası Konferansı'nın iletişim ekibi tarafından toplu olarak gerçekleştirildi.

Konferans sırasında Leyla Xaid, hayatı ve mücadeleleri hakkında konuştu. Filistin'i ve halkını savunarak İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı toprak gaspını ve şiddeti kınadı.

*Siyonist işgale karşı Filistin direnişinin daha geniş bağlamında, direnişin tarihi bir yoğunlaşmasını görüyor muyuz? Tarihsel olarak bölünmüş ve ideolojik olarak farklı gruplar arasında inşa edilen birliğin nedeni nedir?

Öncelikle devrimden ve 1987'deki intifadadan bu yana bölünmedik. Bunu bizim omuzlarımızda yapan FKÖ (Filistin Kurtuluş Örgütü) liderliğinin imzaladığı Oslo Anlaşması'ndan sonra birleşmek zorunda kaldık. Ve biz her zaman ulusal birlik çağrısında bulunuyoruz, çünkü işgal altındaki bir halk için birlik bir silahtır. Hep birlikte sahada çalışıyoruz.

"İsrail şimdi Hamas'a saldırdığını söylemek istiyor ama çocuklar Hamas değil, kadınlar Hamas değil. Halkımıza saldırıyorlar, bu sefer soykırım saldırısıdır."

*İsrail Bakanı Gideon Sa'ar bir röportajında ​​"Bu savaştan sonra Gazze'nin daha küçük olması gerekiyor" dedi. Bu, Siyonist oluşumun Gazze'ye yönelik vahşi saldırıdaki gerçek niyetinin kanıtı mıdır?

Gazze artık dünyanın her yerinde. Filistinlilerin mücadelesine destek veren dünya halklarının sayesinde Gazze bölgesi artık tüm kıtalara gidiyor. Öldürseler, öldürseler, öldürseler bile Gazze'de hâlâ hayat olacak. Artık Gazze'nin gözü sizsiniz, medyasınız.

"Biz Netanyahu'nun söylediklerinden korkmuyoruz, onlar korkuyorlar çünkü Filistinliler umutlu, hayallerini mücadele ederek gerçekleştirecekler."

Tek çaremiz var; savaşmak, toprağımızı ve kendimizi bu işgalden kurtarmak. Nazilerin yaptığını yapıyorlar ama en kötüsünü yapıyorlar çünkü silahlar artık yeni. Holokost yapıyorlar. Yaptıkları savaş suçudur.

*BM Gazze konusunda bir kararı tartışıyor, BM'nin eylemlerinin Filistinliler için bir fark yaratacağına dair umudunuz var mı?

Birleşmiş Milletler 1948'de İsrail'i bir devlet olarak tanıdı. Bizi, kendi kaderini tayin etme hakkına sahip veya 1948'de Siyonist grup milislerinden zorla atıldığımız anavatanlarımıza geri dönme hakkına sahip bir halk olarak tanımıyordu. uygulanmadı. Dün [16 Ekim] Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın İsrail'den gelen saldırıyı kınayan yasa tasarısını kabul etmedi. Artık dünyanın kendi çıkarlarına göre bölündüğünü ve ABD'nin çıkarının İsrail adını verdikleri Filistin'deki üslerini, cephaneliklerini savunmak olduğunu biliyoruz.

Artık dünyada, sokaklara çıkan, Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma ve bu devlette onurlu ve adaletle yaşama hakkını destekleyen insan dalgaları var. Biz Birleşmiş Milletlere güvenmiyoruz, öncelikle kendimize güveniyoruz. Bu bize acılara dayanma gücü veriyor. Biz vatanımız için para ödemeye, kan ödemeye, kanımızla ödemeye, bu toprakların özgürleşmesi için ailelerimizden ödemeye hazırız. Özgürlük aynı zamanda fedakarlık yapacak insanlara da ihtiyaç duyar.

*İsrail ve müttefikleri, Filistin direnişini terörizm olarak nitelendirmeye çalışıyor. Bu karakterizasyona nasıl tepki veriyorsunuz?

Terörden bahsettiklerini biliyoruz ama onlar terörün kahramanlarıdır. Dünyanın her yerinde, Irak'ta, Suriye'de, farklı ülkelerde emperyalist güç. Şimdi Çin'e saldırmaya hazırlanıyorlar. Terörle ilgili söyledikleri her şey kendileri hakkında çıkıyor. Halkın silahlı mücadele dahil her türlü yola başvurarak direnme hakkı vardır. Bu Birleşmiş Milletlerin tüzüğünde var. Yani insanların direniş haklarını ihlal ediyorlar çünkü özgürlüklerini geri kazanmak onların hakkı. Ve bu, her zaman söylediğim gibi, temel bir yasadır: Baskının olduğu yerde direniş de vardır. İnsanlar işgal ve baskı altında yaşamayacaklar. Tarih bize insanların direndiklerinde onurlarını ve topraklarını koruyabileceklerini öğretti.

*Yeni nesil Filistinlilerin hem tarihi Filistin'de hem de diaspora genelinde mücadelenin ön saflarına adım attığını görmek ne tür duygular uyandırıyor?

Bir direniş geçmişimiz var. Bir vatanı yeniden tesis etmek ve özgür kılmak için nesillerin çalışması gerektiğini başından beri ilan ettik. Filistin'de ne oldu? Biz kendi toprağımızdan çıkarıldık, başkaları da dışarıdan silahlarla geldiler, Filistin'de katliamlar yaptılar. Bunu Siyonist hareket hazırladı ve Batı da bugüne kadar onları destekliyor. Burası onların cephaneliği, Arap ülkelerindeki ve Ortadoğu'daki üsleri.

Bu tutumlarını haklı çıkarmak için “yine teröristlerle karşı karşıyayız” demek istiyorlar. Bu terörizmdir. Ayrıca İsrail ve halkımıza karşı olan diğer hükümetler tarafından temsil edilen devlet terörü de var.

Latin Amerika'yı ABD'nin arka bahçesi olarak adlandırdığınızı hayal edin. İnsanlara, topraklarına, hatta hükümetlerine hakaret ediyorlar. Onlarla ittifak kuranlara bu sözleri söylemeleri yönünde baskı yapılıyor. Bu onların, insanların kendi ülkelerinde yaşama, sudan ya da diğer doğal kaynaklardan yararlanma özgürlüklerini umursamadıkları anlamına geliyor. Her zaman petrole sahip olan ülkelerden petrol çalmak istiyorlar. Venezuela'da bakın ne oldu? ABD demokrasi yapmak istemiyor, sanki halkın ihtiyacı olanı, istediğini alacak aklı yokmuş gibi “bu ülkedeki insanları demokratikleştirmek” sloganı altında korku ve nefret saçıyor. O zaman halkın isyan etmekten başka seçeneği kalmıyor.

Pinochet döneminde Şili'de yaşananlar da soykırımdı. Arjantin'de yaşananlar. 60 yıldır kuşatma altında olan Küba'da yaşananlar. Ama yine de Küba önlerinde duruyor, Küba kendi ülkesini inşa ediyor. Coronavirüs döneminde tüm dünyaya doktor ihraç ettiler. Bu, bir gün bu ülkenin ve halkının isyan ettiği, kendi ülkesinde sosyalizmi ilan edecek noktaya geldiği anlamına gelir ve bu dışarıya yönelik bir ifadedir. Küba'ya bakıyoruz. Onlardan öğrendiğimiz derslerden biri de budur.

*1969 yılında genç bir kadın olarak bu işgale ve zulme karşı mücadelenizde çok kahramanca bir şey yaptınız. Yıl 2023 ve Apartheid İsrail'in saldırısı bugün o zamankinden daha da kötü. Şu anda nasıl hissediyorsunuz? Sizi mücadeleye devam etmeye motive eden şey nedir?

15 yaşımdayken dövüşmeye başladım. Ben bir Arap milliyetçi hareketine katıldım ve o dönemde üyeliğe kabul edilmedim. “Gençsin” dediler. Ben de "tamam yardımcı olabilirim" dedim. Yani aktiftik, gösterilere gittik. Lübnan'da yaşıyordum. Devrime Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi aracılığıyla katıldım çünkü bu, Arap milliyetçi hareketinin liderliğini oluşturuyor.

Bu görevi öğrenmem gerekiyordu. İlk görev bir uçağı kaçırmaktı ve bunu daha önce hiç duymamıştım. Bizim terminolojimizde “mücadelemiz” var, “kavgalarımız” var, hapishanelerde olabiliriz. Ben eğitildim ve FHKC'nin en başından beri bir sloganı vardı: "Kadınlar ve erkekler kurtuluş savaşındadır." Yani sadece Filistinlileri değil, milliyeti ne olursa olsun baskı altındaki tüm kadınları temsil edecek şekilde hayata geçirildi. Bizim düşünce ve fikirlerimize göre Filistin davası sadece Filistinlilerin meselesi değil, aynı zamanda uluslararası kurtuluş hareketinin de bir parçasıdır.

Kokpitteyken onlara kendimi tanıtmak zorunda kaldım, 1967'den sonra şehit olan ilk kadın olan Shadia Abu Ghazale'nin adını aldım. Ben de kaptana, kurtuluş hareketi ile aramızdaki bağı göstermek için "Biz Che Guevara birliğindeniz" dedim. Bu bizim kullandığımız bir taktikti. Biz bunu dünyanın bizi dinlemesi için yapmaya niyetlendik, çünkü biz kamplardayken, biz uyurken kamplar uçup gittiğinde bizi dinlemediler. Hapishanelerdeki kadın ve erkek mahkûmların acılarını, işkencelerini duymadılar.

Bunu yaparsak halk duyar diye düşündük. “Neden?” sorusunu sorarlardı. Onlar kim?" Ve bunun harika bir şekilde ve kimseyi incitmeden yapılmasını istedik. Ve şunu yaptık: temiz bir operasyon. Tutsaklarımızın serbest bırakılmasını istedik. Yolcuların yaşanan çatışmayla hiçbir ilgisinin olmadığını çok iyi biliyorduk. Ancak biz hazırdık ve liderlerimizden kimseye zarar vermememiz konusunda çok fazla talimat aldık.

Kadın olmak ve genel olarak Arap kadınlarının imajı hakkında - hepsinin başörtülü olduğu, hayattaki rollerinin sadece evlenmek, çocuk sahibi olmak olduğu ve kocası ya da babası tarafından kontrol edildiği - hakkında şunları söyledik: Milli mücadeleyle bunu değiştirmek.

*Filistin'in kurtuluşu için bu kritik anda uluslararası topluma hangi mesajınız var?

Önce medyaya sesleniyorum. Sen. Sizler de mücadele eden insanlarsınız. Ama bu konumdaki herkes ve kameralarınız mücadelenin gerçeklerini aktaracak. Yani sizler bizim elçilerimizsiniz çünkü bizimlesiniz. Medyanın çok farklı bölümleri var: Biri zalimler için, onlar da mesajlarını gönderecek kadar güçlüler; ve siz de dünyaya bir mesaj verecek kadar güçlü olabilirsiniz.

Mücadele eden insanlara güveniyoruz. Yanımızda olduklarını açıklasalar bile hükümetlere güvenmiyoruz. Yaşadığınız topluluklardaki ilerici güçlere ve ayrıca mücadelenin gerçeklerini ve bunun kapitalizm ve emperyalizmle nasıl bağlantılı olduğunu yaymak için güveniyoruz. Siyonist hareket emperyalistlerin bir parçasıdır. Onlar her yerde insanoğlunun düşmanıdırlar.

Dünyanın her yerinden insanları İsrail büyükelçiliklerini ve büyükelçilerini kovmaya, ayrıca ülkelerinizdeki büyükelçiliklerini kapatmaya çağırıyorum. Çünkü eğer onlar hâlâ sizin topraklarınızdaysa, bu onları büyükelçi olarak tanıdığınız anlamına gelirken, ev sahibi ülke, onların hükümeti halkımızı öldürüyor. Filistin mücadelesinin yanındaysanız harekete geçin.

*Çeviri: Jin Dergi ekibi

Kaynak: https://capiremov.org/en/interview/leila-khaled-where-there-is-repression-there-is-resistance/


Etiketler : Filistin, İsrail işgali, Filistinli kadınlar, İsrail, Leyla Xalid,


...

Capire