Kadıneki Çeviri,

Fransa'da polis şiddeti:Nahel Merzouk


Mariam Seifeddine-16 Tem 2023

Bu olaylar sadece polis şiddeti sorununu gündeme getirmekle kalmıyor, aynı zamanda başkenti çevreleyen, çoğunluğu göçmen ve onların çocuklarının yaşadığı banliyölerin ve işçi sınıfı mahallelerinin durumunu da gündeme getiriyor

Fransa'da polis tarafından katledilen Cezayirli Nahel Merzouk için yapılan son protestolarda, ülkedeki ırkçılık ve yabancı düşmanlığını kınadı

27 Haziran 2023 Salı günü sabah saat 8:18 sıralarında Fransa'nın başkenti Paris'in batı banliyösünde bulunan Nanterre’de polis Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nahel Merzouk’un yaşamına son verdi. 2023 yılında olmamıza rağmen, polisin silahsız bir genci öldürmesi hâlâ tekrar eden bir olay. Nahel’in öldürülmesinden sonra, Nanterre'de başlayan protestolar Paris, Marsilya, Lyon ve Lille’ye de yayıldı.

Nahel'in öldürülmesi ırkçılığını her fırsatta sergileyen Fransız polisine karşı birikmiş öfkenin ilk kıvılcımı oldu. Nahel'in öldürülmesi Fransa’da yaşanan ilk olay değil daha öncede, göçmen sürücüler araba kullanırken vurularak öldürüldü. Bu olayların devamlılık halini alması göçmenlerde Fransız polisinin ırkçı olduğu ve öldürmek için doğrudan hedef aldığı inancını derinleştirdi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bile Fransa'dan "polisler içindeki derin ırkçılık ve ırk ayrımcılığı sorunlarının ciddiye almasını" istedi. Fransa hükümeti bu çıkarımı “temelsiz" bir suçlama olarak gördüğünü belirtti.

Polisin iddiaları

Polisler, Nahel'in öldürülmesini haklı çıkarmak için Nahel’in trafik kontrolü sırasında arabasıyla bir polis memurunu ezmeye çalıştığını ve polisin ateş etmekten başka çaresi olmadığını iddia etmişlerdi. Ancak bir olay tanığının Twitter'da yayınladığı videoda polisin, Nahel’i vurmadan önce tehdit ettiği daha sonrasında da yaşamını son verdiği görüldü.

Videoda, Nahel'in kullandığı sarı Mercedes ve iki polis görünüyor, polislerden biri başını sürücü camına, diğeri ise dirseğini ön cama dayayarak silahını doğrudan sürücüye doğrultuyor. Kayıtta bir kişinin “Kafana bir … sıkacağım” dediği duyuluyor. Araba kalkar kalkmaz polis doğrudan Nahel'e ateş ediyor. Araba birkaç metre ötede bir direğe çarparak duruyor.

Polisin avukatı bir röportajda, müvekkilinin ön ifadesinde çocuğun kendisini ezmeye çalıştığını iddia ettiğini yalanladı, bu da polisin anlattığı yalanı doğruluyor. Paris polis şefi BFM TV ile yaptığı bir röportajda ve polisin davranışının haklı olup olmadığına yanıt olarak, ateş etmeden önce tehlikeyi hissedip hissetmediğini görmek için polisin ifadesinin dinlenmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, polislerin onu vurmakla tehdit etmesi ve silahı doğrudan kendisine doğrultması üzerine Nahel'in içinde bulunduğu tehlike hissine kimse aldırış etmedi. Bu anlamda polis, ölüm tehdidiyle karşı karşıya kalan genç bir sürücünün neden polisten kaçtığı konusunda bir açıklama yapmamış gibi görünüyor, videoda açıkça görülebilen şey polisin Nahel’e silah doğrultmuş olması.

Polisin yetki alanları

Nahel'i öldüren polis, 2017'de çıkarılan İç Güvenlik Kanunu'nun 435. maddesinin birinci fıkrasına güveniyor. Hukukçulara göre madde polise, sürücülerin kontrol noktalarında kanunlara uymaması durumunda silahlarını kullanma yetkisi veriyor.

15 Aralık 2022'de Fransız Parlamentosu, "olasılık" kelimesinin "yakın tehlike" ile değiştirilmesi, tekerlekler kadar sürücünün de hedef alınmaması çağrısında bulundu, ancak konu tartışılmadı. Hukukçular, Fransa'daki güvenlik doktrininin şiddet kullanımına doğru gittiğine inanıyor.

Fransız Solu’nun lideri Jean-Luc Mélenchon, polis sendikalarını iç savaş çağrısı yapmakla suçladı.

Protestolar sürerken, Nahel'i öldüren polisin ailesi için yapılan bağış kampanyası başka bir konu. Kampanya da, 5 gün içinde yaklaşık bir buçuk milyon avro toplandı ve 4 Temmuz Salı gecesi sona erdi. Kampanya Eric Zemmour'un eski sözcüsü Jean Messiha tarafından başlatıldı. Kampanya, göçmen kökenli bir Fransız gencini öldüren polise ödül niteliğinde ayrıca meslektaşlarını da onu izlemeye teşvik ediyor.

Köklü krizler

Protesto hareketi gerilerken, siyasi yetkililer ve ilgili tüm taraflar sorunun boyutuna ve siyasi patlamanın nedenlerine dikkat etmiyor gibi görünüyor. Bunun yerine, hükümettekiler ebeveynlere çocuklarının protestolara katılmasını engellemesi gerektiğini dile getiriyor. Ayrıca, çocukları tutuklanan ebeveynlere mali cezalar verilmesi olasılığını da gündeme getirdi. Bu tarz sözde çözümler krizi çözmek yerine derinleştiriyor.

İsyan iddiasıyla polis tarafından tutuklananların üçte birinin yaşının 18'i geçmemesi de dikkat çeken konulardan biri. Nahel’in öldürülmesi sonucu gerçekleşen protestolar daha ziyade, genç neslin büyük bir bölümünün kolluk kuvvetlerine olan güvensizliğinin yanı sıra isyan etme arzularını iletme ve kendilerini ifade etme ihtiyaçlarının bir göstergesi.

Bu olaylar sadece polis şiddeti sorununu gündeme getirmekle kalmıyor, aynı zamanda başkenti çevreleyen, çoğunluğu göçmen ve onların çocuklarının yaşadığı banliyölerin ve işçi sınıfı mahallelerinin durumunu da gündeme getiriyor. Aynı zamanda, son kırk yılda benimsenen entegrasyon politikalarının ve uygulanan planların etkinliği ve sömürge mirasının aynı devletin vatandaşları arasındaki ilişkiler üzerindeki etkisi hakkındaki soruları da gündeme getiriyor.

*Çeviri: Jin Dergi

*Kaynak: https://capiremov.org/en/analysis/the-killing-of-a-minor-by-a-policemans-bullet-in-france-sparks-debate-about-racism/


Etiketler : Fransa, polis şiddeti, çocuk ölümleri, öldürülen çocuklar, kolluk şiddeti, nahel mezrouk,


...

Mariam Seifeddine