Kadıneki Yazı,

Her yerde kadınların adalet arayışı


Nebile Irmak Çetin-15 May 2021

Hukuksuzluğa karşı adliye önünde nöbet tutan Emine Şenyaşar, doğanın talanına karşı yaşamı savunan İkizdereli kadınlar ve Kobani davasında hukuksuzca yargılanan kadınların ortak mücadelesi adalet arayışı. Bu arayışa ses olalım

Adalet arayanlar, adaletten yana olanlar Şenyaşar ailesini bilir. Bilenlere hatırlatma, bilmeyenleri haberdar etmek istedim.

14 Haziran 2018 genel seçiminde, AKP M. Vekili İbrahim Halil Yıldız, Suruç’ta seçim çalışmasında esnafı dolaştığı sırada, kendilerini tercih etmediklerini bildikleri halde Şenyaşar ailesine ait işyerine arkasında koruma sürüsüyle giriyor. İşyerinde provokasyonla kavga çıkartıp aile fertlerine kurşun yağdırılır. Celal ve Adil kardeşler vurulup hastaneye kaldırılır, baba Esvet ise hastane önünde linç edilerek öldürülür. Yani aile 3 can yitirir. Olayda yaralanan ailenin diğer ferdi Fadıl Şenyaşar da tutuklanarak 3 yıla yakın tek kişilik hücrede tutuklu. 

2 Nisan 2021 tarihinde Malatya 3. Ağır ceza mahkemesinde görülen duruşmada, Şenyaşar ailesinden 3 kişiyi katleden AKP'li sanığa 18 yıl hapis cezası verilirken, babası, iki kardeşi katledilen kendisi de yaralandığı olayda meşru savunma hakkını kullanan Fadıl Şenyaşar ise 37 yıl 9 ay hapis cezası alıyor.

Eşini ve iki oğlunu yitiren, iki oğlu yaralanan, bir oğlu da tutuklanan Emine Şenyaşar'ın adaletsizliğe karşı Urfa Adalet Sarayı önünde oğlu Ferit ile oturma eylemi başlattı ve eylem sürüyor.

Oturma eylemi yapsın diye bir yerden maaş da bağlanmış değil, grup veya siyaset baskısı altında da tehdit sonucunda orada değiller. Bir siyasi parti önü de değil, doğru adres Adalet Sarayı önünde, adaletin uygulanmasını istiyorlar.

Oturdukları günden beri de başlarına gelmedik kalmadı. Yandaş medya hedef gösterdi, AKP'li Yıldız ailesinin saldırısına uğradılar, yerlerde sürülüp gözaltına alındılar. Adalet ararken adaletsizliğin her türlüsüne maruz kaldılar. Israrla adalet arayışından vaz geçmeyeceğini söyleyen Emine Şenyaşar, herkes için adalet nöbetindeyiz diyor. 30 Nisan'da başlayan pandemi kapanmasıyla eylemlerini evlerine taşıyan anne Emine ve oğlu Ferit adalet arayışlarının 69. günündeler.

Esas mesele dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulduğu ve adalet ihtiyacının arttığı bu süreçte, Emine Şenyaşar ile ne kadar dayanışma içinde olduğumuzun meselesidir. Yeni yetme partiler bölgede oy avcılığı için esnafı dolaşırken Emine Şenyaşar'ı ziyaret eden oldu mu? Aileyi “terörist” ilan eden adaletsizlerin korkusundan mı? 

AKP-MHP'nin adaletsizliği sınır ötesine taşıdığını söyleyen, grup toplantısında adaletsizlik yaşayan gruplara kürsüden söz veren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir kadın olarak Emine Şenyaşar'ı davet edip kürsüden sesini duyurmayı hiç düşünüyor mu?

CHP ve HDP kadın M. Vekilleri dönüşümlü olarak Emine Şenyaşar ile adalet nöbeti tutmak için bir girişimde bulunamazlar mı?

Kadın hareketi dayanışma ağını örüp, her hafta bir ilden kadın gruplarıyla Emine Şenyaşar'a dokunmayı, yanında olmayı, dayanışmada bulunmayı örgütleyemez mi? Ne demişti Emine Şenyaşar; herkes için adalet istiyoruz. Evet hepimiz için adalet isteyen Şenyaşar ailesiyle yan yana olmanın zamanı bugün değilse ne zaman?

Kadın mücadelesinin öncelikli öğretisi, her nerede olursa olsun bir kadın türlü şiddete maruz kalmışsa onun yanında olmak, onunla dayanışmak değil midir? Biz kadınlar savaşa karşı barış, politik kadın cinayetlerine karşı çeşitli platformlarla kadınlar birlikte güçlü demiyor muyuz?

Yarın geç olmadan Emine Şenyaşar ile dayanışmak, yanında olmak için bulunduğumuz her ilde kadınlar için adalet nöbeti başlatabiliriz. Urfa Adliyesi önünde sürdürülecek nöbete il il gruplar halinde destek ziyaretleri gerçekleştirebiliriz.

Eskencidere'de kadınların taş ocağına karşı mücadelesi sürüyor.

İkizdere isyanda

Tarihi camii, kemerli köprüler, ahşap evler ve zümrüt yeşili doğasıyla tarihi geçmişe sahip, 1878 yılında Rize Merkeze bağlanan, başta kestane balıyla meşhur çayı da fındığı da geçim kaynağını oluşturan şirin bir yer İkizdere. Dünyanın en önemli ikiyüz vadisinden biri de olduğu söyleniyor. Bir gece imzalanan kararnameyle üzerinde yapımı planlanan hidroelektrik santraller ve taş ocakları ile doğa, yaşam ve güzellik tahrip edilmek isteniyor. Mart ayında cumhurbaşkanı kararnamesiyle İkizdere kamulaştırılıp Cengiz Holdig taş ocağı kursun diye rant olarak sunulmuş. İkizdere halkının da isyanı bundan; doğasını, ormanını, suyunu börtü-böceğini korumak için direniyor. Bu direniş ve adalet arayışı karşısında, iktidar mensubu Rizeli siyasetçi eski AKP Milletvekili Metin Külünk, 'ABD Başkanı Biden HDP işbirliği' iddiaları ile halkı tehdit ediyor. 

Siyasetin yalanı, Cengiz İnşaat'ın rantı ve güvenlik güçlerinin şiddeti eli belinde kadınları yıldıracak gibi görünmüyor. Ranta, adaletsizliğe hukuksuzluğa karşı çıkanların en büyük suçu bugünlerde elini belinde bağlama oldu. Elinde sopası asalı Tanrıça gibi toprağını, suyunu, deresini savunan Karadeniz kadını 'ferman padişahınsa dağlar bizimdir, onlar kazanırsa hepimiz kaybederiz' diyor.

5 ayrı kıtada her türlü rant faaliyeti gösteren dünyanın 225 müteahhit firması arasında yer alan Cengiz İnşaat'a karşı direnen kadınların başını çektiği direnişçiler doğa ve yaşamı savunan ve adalet arayanlar ise 'bizi yalnız bırakmayın, adalet sağlanacaksa dayanışmayla olacak' çağrısı yapıyorlar. Çok haklılar, çünkü müteahhidin arkasında devlet gücü var, Rize sermaye çevreleri yaptıkları ortak açıklama ile Cengiz İnşaat'ı desteklerini sundular. Hasankeyf’te yeteri dayanışma yapılmadığı için bir tarih sulara gömüldü. Güçlü dayanışma sonucu Kazdağları'nda Kanadalı şirket pılını pırtını topladı. Bari İkizdereli kadınların yaşamı savunan adalet nöbeti kazansın.

Kobani davasında kadınlar yargılanıyor

Barbar DAİŞ çetesine direnen Kobanili kadınların mücadelesine ses verip, dayanışmada bulunmak suçuyla da yargılanan onlarca tutuklu siyasetçi kadının yargılandığı dava 18 Mayıs'ta görülecek. Kadın arkadaşlarımıza uygulanan bu hukuksuzluğun bir an önce sonlandırılmasını, arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını da bekliyoruz.

Hukuksuzluğa karşı pandemi yasak ve bulaşına rağmen adliye önünde nöbet tutan Emine Şenyaşar, doğanın talanına karşı yaşamı savunan İkizdereli kadınlar, Kobani davasında hukuksuzca yargılanan ve cezaevlerinde rehin tutulan kadınların ortak mücadelesi adalet arayışı. Bu arayışa ses olalım, adalet hepimize lazım.


Etiketler : Emine Şenyaşar, Şenyaşar ailesi, Kobani davasında yargılanan kadınlar, Rize, İkizdere, Eskencidere, Karadenizli kadınlar, Doğa talanı,


...

Nebile Irmak Çetin