Kadıneki Yazı,

Başka bir tıp mümkün


ayşe düzkan-15 Ağu 2022

rahminizde küçük bir miyom olduğu için hekim size, “alalım rahmini, ne işine yarayacak, çocuklarını büyütmüşsün zaten,” dedi mi? çok basit bir akıntı için ağır antibiyotik kullanmanız önerildi mi?.. yalnız değilsiniz 

rahminizde küçük bir miyom olduğu için hekim size, “alalım rahmini, ne işine yarayacak, çocuklarını büyütmüşsün zaten,” dedi mi? çok basit bir akıntı için ağır antibiyotik kullanmanız önerildi mi? doğum sancısı çektiğiniz sırada hekimler, “yaparken düşünecektin” dedi mi?

yalnız değilsiniz. Hepimizin, “akıntın varsa önce bir tamponu yoğurda batır ve vajinana yerleştir, bunu birkaç gün dene, etkili olmazsa antibiyotiğe başlarız” diyecek, evli olup olmadığımızı sormayacak, rahmimizin anne olmaya niyetimiz olmasa da bir fazlalık olmadığını, cinselliğimizin bir parçası olduğunu bilecek, kürtaj karşıtı olmayan hekimlere ihtiyacımız var ve onlara kolay kolay ulaşamıyoruz. çünkü tıp pratik toplumun cinsiyetçi zihniyetinden azade değil. dünyanın pek çok yerinden feminist kadınların, our bodies, ourselves yani bedenlerimiz, kendimiz’e gösterdiği ilginin temelinde bunlar yatıyor. elli yıldır ayakta olan bu efsanevi girişimi kendi sitesindeki anlatımdan tanıyalım.

1969 yılının Mayıs ayında, kadın hareketinin yükseldiği bir dönemde, Boston'da bir grup kadın, Emmanuel Koleji'nde düzenlenen “kadınların kurtuluşu konferansı” sırasında bir araya geldi. “Kadınlar ve Bedenleri” konulu bir atölye çalışmasında doktorlarla deneyimlerini ve bedenlerinin nasıl çalıştığı hakkında ne kadar az şey bildiklerine dair hayal kırıklıklarını paylaştılar.

Tartışmalar o kadar kışkırtıcı ve tatmin ediciydi ki, bedenleri, yaşamları, cinsellikleri ve ilişkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve öğrendikleri hakkında birbirleriyle konuşmak için Doktor Grubu’nu kurdular; bu grup Boston Kadın Sağlığı Kitabı Kolektifi’nin öncülüydü.

Bilgilerini, kadınların kendileriyle ilgili bilgi edinmesi, bulgularını doktorlara iletmesi ve kadınların aldığı bakımın değişmesi ve iyileşmesi için tıp kurumuna meydan okuyacak bir model olarak hizmet edebilecek ve paylaşılabilecek bir format haline getirmeye karar verdiler.

1970 yılında New England Free Press* ile birlikte çalışarak Kadınlar ve Bedenleri başlıklı, zımbalanmış gazete kâğıdı üzerine 193 sayfalık bir ders kitabı yayınladılar. Kitap, o zamanlar yasa dışı olan kürtaj ve cinsellik konusundaki açık sözlülüğüyle devrim niteliğindeydi. Fiyatı ise 75 sentti.

1971'de kadınların bedenlerine tam anlamıyla sahip olduklarını vurgulamak için başlığı Bedenlerimiz, Kendimiz olarak değiştirdiler. Kitap, çoğunlukla kulaktan kulağa duyularak 225 bin adet sattı ve kısa sürede yeraltında büyük bir başarı kazandı. Bu seferki fiyatı 30 sentti.

1972'de, yorucu bir tartışmadan sonra, kurucu yazarlar grubu daha geniş bir kitleye ulaşmak için ana akım bir yayıncıyla çalışmaya karar verdi. Resmi olarak Boston Kadın Sağlığı Kitabı Kolektifi olarak şirketleştiler ve Simon & Schuster ile düşük gelirli kadınlar için yüzde 70 klinik indirimi ve kitabın, ABD'de yayınlanacak İspanyolca çevirisi maddelerini içeren bir sözleşme imzaladılar.

Bedenlerimiz, Kendimiz’in ilk ticari, genişletilmiş baskısı 1973'te yayımlandı. Önsöz ve ilk bölüm olan “Değişen Benlik Duygumuz” çevrimiçi olarak mevcuttur. https://www.ourbodiesourselves.org/wp-content/uploads/2020/03/OurChangingSenseofSelf.pdf

Aynı yıl, Christopher Lehmann-Haupt, The New York Times için kitabın bir tanıtımını yazdı. Bazı "kelime oyunları" yapmıştı. (Bu konuda 2013'te, bu tanıtım yazısının 40. yıldönümünde bir blog yazısı yayınladık.) https://www.ourbodiesourselves.org/2013/03/womens-history-the-new-york-times-reviews-our-bodies-ourselves/

Kırk yıl boyunca Bedenlerimiz, Kendimiz yaklaşık dört ila yedi yılda bir güncellendi ve gözden geçirildi. En son baskısı 2011 yılında yayınlandı.

Kitap milyonlarca sattı ve sayısız ödül aldı. Library Journal, 2011 baskısını yılın en iyi tüketici sağlığı kitaplarından biri olarak tanımladı. Ayrıca 2011'de Time dergisi, Bedenlerimiz, Kendimiz’i, 1923'te kurulduğundan bu yana yayınlanmış en iyi 100 İngilizce kurgu dışı kitap arasında gösterdi. 2012 yılında, Kongre Kütüphanesi "Amerikalılar tarafından yazılmış ve hayatımızı etkileyen kitaplarla ilgili tüm ulusu kapsayan bir sohbet başlatmayı amaçlayan”, 88 kurgu olmayan ve kurgu başlıktan oluşan bir koleksiyon olan Amerika'yı Şekillendiren Kitaplar sergisine, Bedenlerimiz, Kendimiz’in ilk baskısını da dahil etti.

1974’ten itibaren başka ülkelerdeki yayıncılar ve kadın grupları Bedenlerimiz, Kendimiz’i tercüme etmeye ve uyarlamaya ve ondan ilham alan kitaplar geliştirmeye başladı. 2001'de, şu anda Our Bodies Ourselves veya OBOS olarak bilinen Boston Women's Health Book Collective**, kitabı kendi kültürlerine ve topluluklarına uyarlayan kadın gruplarına destek sağlayan ve onlarla yakın işbirliği içinde çalışan Bedenlerimiz Kendimiz Küresel Girişimi'ni resmi hale getirdi. 2011'de Bedenlerimiz, Kendimiz, 40. yılını bir OBOS'un bir dizi küresel ortağının da dahil olduğu uluslararası bir sempozyumla kutladı. Ocak 2022 itibariyle Bedenlerimiz, Kendimiz 34 dilde yeniden üretilerek dünya çapında milyonlarca kişiye ulaştı.

Kitap ve web içeriğine katkıda bulunanlar, uzun yıllar boyunca, danışma kurulu üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, danışmanlar, kurucular ve personel ile birlikte kız ve kadın sağlığı ve cinselliği hakkında kanıta dayalı bilgiler üretmek ve tanıtmak için işbirliği yaptı. OBOS'un yayınları, web sitesi ve bloğu aracılığıyla dağıtıma sokulan bu bilgiler, sağlık hizmetlerine erişimi ve bakım kalitesini etkileyen sosyal, ekonomik ve politik koşulları da ele aldı. Bu bağlamsal bilgi, okuyucuları kendilerinin ve ailelerinin refahını etkileyen tutumlar, politikalar ve yasalar hakkında daha fazla bilgi edinmeye ve değiştirmek için çalışmaya teşvik etti.

Nisan 2018'de Our Bodies Ourselves'in yönetim kurulu, kurucuları ve çalışanları, OBOS'un artık sağlık bilgilerini geliştirmek ve küresel ortaklarımızla çeviriler ve uyarlamalar üzerinde işbirliği yapmak için personele ödeme yapmaya devam edecek kaynaklara sahip olmadığı yönünde zor bir sonuca vardı. 2018 ilkbahar ve yaz aylarında, OBOS gönüllülerin yönlendirdiği bir 501(c)3'e*** dönüştü ve temel çalışmamızı iki ana faaliyete indirgedi: kadın sağlığı ve sosyal adaleti savunmak ve OBOS'un küresel ortaklarına sınırlı teknik destek sağlamak. Bu geçiş hakkında daha fazla bilgiye buradan https://www.ourbodiesourselves.org/2018/04/a-message-about-the-future-of-our-bodies-ourselves/ ulaşabilirsiniz.

Aynı yıl, Bedenlerimiz Kendimiz, Suffok Üniversitesi Kadın Sağlığı ve İnsan Hakları Merkezi ile bir ortaklık kurdu. Merkez, bugün, kadınların ve tanımlanmış cinsiyet kimliklerini genişleten insanların sağlığı ve cinselliği hakkında güncellenmiş, seçilmiş ve kapsayıcı bilgiler sunacak yeni bir platform olan Bedenlerimiz Kendimiz Bugün’ü geliştiriyor. Site 2022'de açılacak.

OBOS, ilk günden bu yana, dünya genelinde kadınların yaşamları, sağlıkları ve insan hakları üzerinde muazzam bir etkiye sahip oldu.

*1961-1987 arasında çeşitli hareketlerin metinlerini yayınlayan bir yayıncı ve matbaa. ç.n
**Boston Kadın Sağlığı Kolektifi ç.n.
***ABD yasalarının 501(c)3. maddesine göre, kâr amacı gütmeyen, vergiden muaf kuruluşlar. ç.n.


Etiketler : Sağlıkta cinsiyetçilik, our bodies, ourselves, Tıp bilimi, kadın sağlığı,


...

ayşe düzkan